Kısa film öyle bir şeydir ki her kesime hitap etmez, öyle bir şeydir ki aslında bir bakıma uzun metraj film çekmek için harcanan zamanların boşuna gittiğini gösterebilir öyle bir şeydir ki Beş dakikada hayata bakışınızı değiştirebilir. Öyle bir şeydir ki onunla birlikte kısa bir tura çıkarsınız. Ancak başta dediğim gibi bunları herkes yapamaz, Eğer az önce saydıklarımın bir kaçı bile, kısa film diye izlediğiniz şeylerde başınıza gelmişse işte o zaman o gerçekten kısa film olabilmiştir.

Bu yazıyı yazma sebebim sizin nezninizde hem son projem "Yanlız Şehir" hakkında bilgi vermek tanıtmak hemde Ülkemizdeki Kısa film olayına değinmek.

Kısa film, sinema ile fazla alakası olmayan ama yinede ilgilenen bir insan için hiçbirşey olmayabilir, çünkü gerçekten kısa film sadece Türkiye'de değil dünyada önemini çoktan kaybetmiş yok olmaya kadar gitmektedir. Günümüzde filmlerini izlediğiniz popüler yönetmenlerin ( Chris Nolan, Robert Rodriguez, Q.Tarantino, Woody Allen ) Sinematografi'sine baktığınızda mutlaka sinemaya ilk adımları kısa filmlerle olmuştur. Kısa film izlemeye meraklı bir insan sevdiği yönetmenlerin kısa filmlerini izlemeye kalksa bulamaz. Emin olun ki çok araştırdım ama sadece Festivaller'de birazcık popüler olan kısa filmleri izleme şansımız var neredeyse. Kısa film izlenemediği gibi artık Yönetmenlerin antreman uygulaması gibi birşey olmuştur. Aslında öyle değildir, kısa film, sinemanın iskeletidir.


Sanat, duygu ve düşüncelerin şekle dönüşümüdür. İnsan duygularını bir çok şey aracılığı ile ifade edebilir bunlardan biri de Sinema'dır. Buradan yola çıkarak sizlere Kısa Filmcilere, Kısa filme gönül veren insanlara haksızlık yapılabildiğini söyleyeceğim. Eğer anlatacak bir derdiniz varsa, bir düşüncenizi aktarmak istiyorsanız minimum 80 dakikalık bir süreçte bunu anlatamamışsanız bu bir başarısızlıktır. Ancak başardıysanız bu bir başarı değildir çünkü herkes o süreçte bir şekilde derdini ve düşüncesini açıklayabilir, Kısa filmi ayıran şey ise budur eğer siz derdinizi ve düşüncenizi maksimum 20 dakikada iyi açıklayabiliyorsanız bu bir başarıdır, başaramıyorsanız başarısızlık da değildir. Bu yüzden her zaman Kısa filmlere, Kısa filmcelere ayrı bir saygım vardır.

Günümüzde bağımsız sinemacılar kısa filmlerine izleyici bulamama gibi sıkıntılarla beraber, bu sorunlara çözüm bulmak için bir çok atılım düzenlemişler, Kısa Film Festivalleri düzenlenmiş, Özel kısa film gösterimleri yapılmış, kısa film günleri yapılmış, Kısa film sinemaları bile kurulmuş ancak gelin görün ki Uluslar arası film veritabanı ( Imdb ) de bile kendisine bir kategori edinemeyen sinema'nın öksüz çocuğudur kısa film.

Kısa film hakkında dert ve tasalarımı sizlere açıkladıktan sonra şu an post prodüksiyon aşamasında olan son kısa filmim daha doğrusu kısa film olmaya çalışan projem hakkında bilgi vermek istedim sizlere, şu ana kadar 4 kısa film çekme atılımında bulunan ben, bu işin en temel eğitiminin sürekli çekmekte olduğunu düşündüğüm için ölene kadar da kısa film çekmeye devam edeceğimi düşünüyorum. Şu ana kadar çektiğim kısa filmler ( yada olmayabilir)
belki az duyuldu hiç duyulmadı ama biliyorum ki iyi veya kötü şartlar el verdiğince dertlerimizi anlatmaya çalıştık bir kaçını yayınladım bir kaçının ise gereksiz olduğunu düşündüğüm için yayınlamadım bile. Her kısa filmcinin çektiğin sıkıntı gibi geniş kapsamda izleyiciye ulaşamamak benimde canımı sıkıyor ama bu çektiğiniz filmin iyi veya kötü olmasından ötürü değil de baştada dediğimiz gibi Kısa filmin öksüz olmasından kaynaklı. ( Kısa film piç muamelesi görüyor ne yazık ki )

Herneyse daha önce çektiğim 2 kısa filmi izlemek isterseniz yukardaki Short Films kısmından ulaşabilirsiniz filmlere. Peki bu son projeyi neden çektim, sebep neydi, anlatılanlar ne , amaç ne ?

Film " Yalnızlık yaşamda bir andır hep yeniden başlayan, yalnızlık paylaşılmaz...paylaşılsa yalnızlık olmaz " cümlesi ile başlıyor. Evet herkes mutlaka yaşamında belki şu an belki ömür boyu belkide geçmişte yalnızlık hissine kapılmıştır. Kapılmayanda kapılacaktır elbet.
Aslında filmin ele aldığı konuyla izleyicininde uyuşmazlığı olabilir o yüzden konuya girelim ;




Şehir mi yalnız Ben mi yalnızım acaba ???


Evet yatağınızdan kalkmak istemiyorsunuz, biliyorsunuz ki kimsecikler yok, denizin sesi, kuşlar, şehrin o alışagelmiş kronik sesleri ancak insan yok. Tepkiniz ne olurdu ?? Kafayı yediğinizi mi düşünürdünüz ciddi bir şekilde yoksa ya ulen yine saçma sapan rüya görüyorum diye uyanmayamı çalışırdınız.
Filmimizin baş karakteri böyle bir genç çocuk, yalnızlıktan şikayetçi, biliyor ki olanlar gerçek rüya değil, her gün kalkıp çikolatısını yiyip, dışarda tur atıyor, belki bir insan görebilirim ümidi ile. Şimdi diyosunuz ki hadi uzatma bu kısa film olacak ne açıklamaya çalıştığını bile anlayamadık.
Sadete gelelim o zaman ; Yalan söylemek belki sizi bir çok kez kurtarmıştır. Birilerini yalan söyleyerek atlatabilir, bir çok meseleden kolay bir şekilde sıyrılabilirsiniz. Ancak kendinize yalan söyleyebilirmisiniz. Bilmemezlikten geldiğiniz bir şeyi daha ne kadar bilmemezlikten gelebilirsiniz. Aynı yalanlarla kendinizi ne kadar kandırabilirsiniz.
Sonucunda Yanlız Şehir yoktur der genç " Şehir yalnız değil ben yalnızım ve kendimi aldatmak için Şehrinde yalnız olduğunu düşünüyorum." Ancak ne kadar kaçabilirsiniz ki. Psikolojik gerilimimiz başlar ; Bir çok ilişki, bir çok sebepten dolayı bitebilir, bu dünyada alışageldik kız erkek ilişkisinin değişmez gerçeğidir. Erkek bir kadını sevmediği sürece onunla mutlu olabilir. Ancak sevdiyse işler o zaman onun için daha çok acımasız olacaktır. Genç yalnızlığını sorgularken sevgilisinden neden ayrıldığını hatırlamaya çalışır. Mutsuzdur geçmişinde yaptığı bazı şeylerden Ruh'u oldukça rahatsızdır. Ne yapmıştır peki ? Tek bildiği onu çok sevdiğidir ! Eğer sevmek suçsa o zaman yalnızlığını ona bağlayabilir mi ?? Tüm bu çıkmazların içinde Genç düşünür ; Yalnızlar şehri, herkes oraya bir kez uğrar kimisi oraya yerleşir, kimisi geri dönmek için çaba harcar. O ne yapmalıdır ?



Yalnız şehirden kalkan bir gemi varmıdır ki ??



Mart ayından sonra internette'de izleyebilirsiniz. Filmin fragmanını yukarıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz. Nice kısa filmlerle geri dönmek üzre.

Özel notlar ( Trivias ) :

.
* Kamera sarsıntısı kasten yapıldı.

* Film PIRANHA ACTIVEHD Z TYPE ile çekildi.

* Çekimler için özel çalışılmadı.

.

0 yorum:

top