Sansür bilinmezi !

http://www.infobik.com/wp-content/uploads/2011/05/sansur.jpg  Seçimler öncesi bir sansür fırtınası koptu gitti, sosyal paylaşım sitelerinde belkide ana muhalefet yanlıları tarafından çok abartılı bir biçimde kişi hak ve özgürlüklerin kısıtlanması iddiasıyla neredeyse internet diğer bir kaç ortadoğu ülkelerindeki gibi tamamen yasaklanacak hale getirelecek tarzında eleştirilerde bulunuldu. Biz Türk halkı olarak yaygara koparmayı çok severiz ama bir kişi tutupta bu işin özü nedir bir araştırıyım ve öğreneyim demez de başkalarının yaygarasına bakar. Sansür işlemi oy kazanma ve kaybetme adına o kadar çok kullanıldı ki, internet kullanıcıları tam olarak neye uğradığını şaşırdılar, hatta şu an zaten mevcut 1 milyonun üzerinde telekom tarafından yasaklanmış siteler varken ancak DNS gibi hileli yollarla girebiliyorken 22 Ağustos'ta gelecek sansürün çok farklı bir şeymiş gibi tanıtıldı, aşağıdaki yazıyı okuyunca anlayacaksınız ki 22 Ağustosta gelecek sansür kimseye diretilmiyor, zorunlu bir paket yok şu anda zaten 1 milyon yasaklı siteye sahip standart paket devam edecek ama tercihe göre İnternet kullanıcıları çocuk ve aile paketi gibi paketler tercih edip ekstra olarak porno ve erotik ayrıca magazin bazlı siteleride kapatabilecek. Elbette internetin şu sıralar dünyada insanların eli kolu ve bacağı hale gelmesiyle baskıcı yasakları kimşe hoşgörüyle karşılayamaz, ancak kimse kimsenin özgürlüğünüde kısıtlayamaz, internet kullanıcıları haklı bir şekilde kısıtlanacak özgürlüklerini savunuyorlardı ama bazılarına göre kısıtlanacak özgürlükleri. Kısıtlama falan yok, bir deli kuyuya taş atar yüz tane akıllı çıkaramaz hesabı. Kaldı ki bu sansürün mevcut hükümetle hiç bir alakası olmadığını tamamen internet tüketicilerinden gelen şikayetler üzerine böyle bir yola gideleceğini öğrendik.


22 Ağustos'ta ne olacak? İnternete sansür mü geliyor? Güvenli internet zorunlu mu? Ücret ödemek gerekecek mi? Güvenli interneti seçen bundan vazgeçebilecek mi? Güvenli internette engellenecek siteleri kim belirleyecek? Kastın ötesinde engelleme olursa ne olacak?

Sanal alemi sokaklara döken bu sorunun yanıtı için BTK Başkanı Tayfun Acarer, TİB İnternet Başkanı Osman Nihat Şen ve İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, İnternet Medyası Derneği üyeleri ile biraraya geldi. 

Toplantıya İMD Başkanı Hadi Özışık, Gazeteciler.com, Nethaber.com, Ensonhaber, T24, Medya Takip Merkezi, Samanyolu, Kanal 7, Rotahaber, Medyaradar, HaberX, Habertürk sitesinin temsilcileri katıldı.

İstanbul'da yapılan toplantıda internetin dilinden en iyi anlayan sanal medya temsilcileri düzenlemede gördükleri yanlışları, eksiklikleri ve sakınca yaratabilecek

GÜVENLİ İNTERNETİ HÜKÜMET Mİ İSTEDİ?

BTK Başkanı Acarer net bir şekilde diyor ki: "Bu uygulamanın siyasi otoriteyle hiç bir bağı yok. Tamamen tüketicinin talebi doğrultusunda ortaya çıktı. Bakanların, vekillerin haberi medyayla birlikte oldu.
noktaları getirdiler. Düzenlemeye imza atan kurum temsilcileri de merak edilen soruları net bir şekilde yanıtladılar. 

İşte kafalara takılan sorular ve o soruların yanıtları:

1-22 AĞUSTOS'TA NE OLACAK?
BTK Başkanı Tayfun Acarer bu sorunun yanıtını verdi...

*22 Ağustos'ta tercihe göre internet hizmeti devreye girecek. Şu an kullandığımız STANDART paket kalıcı. Bunun yanına GÜVENLİ İNTERNET profili eklenecek. Bu profi zorunlu değil tamamen TERCİHE bağlı. Kullanıcı GÜVENLİ İNTERNET profilini SEÇMEK istemezse bugünkü STANDART paketi aynen devam edecek. Bu durumda 22 Ağustos'ta internet kullanım hakkımızda herhangi bir değişiklik olmayacak. Yani ilk anda algılandığı gibi bizi 22 Ağustos'ta SANSÜRLÜ internet beklemiyor. 


SIRADAN UYGULAMA NASIL SANSÜR OLARAK ALGILANDI?

BTK Başkanı Tayfun Acarer, tepkiler konusunda ve özellikle de sansür algısıyla şaşkına dönmüş halde. Diyor ki:

"Bizim için sıradan bir düzenlemeydi. Sıradandı çünkü mevcuta alternatifgetiriyordu. İsteğe bağlıydı ve isteyen için mevcut durum devam edecekti. Herhalde internetin hassasiyetinden ummadığımız bir noktaya geldi.

2-GÜVENLİ İNTERNET NE?

İÇİNDE NELER VAR: Bu internet profilinde üç paket yer alacak. AİLE, ÇOCUK ve YURTİÇİ... Dileyen kişi istediği paketi seçebilecek. 

ÜCRETLİ Mİ? : Bu paketlerin tamamı ücretsiz olacak. 

VAZGEÇME HAKKI VAR MI? : Dilediğiniz anda seçtiğiniz paketi iptal edip STANDART profile dönebileceksiniz. Hatta İPTAL etmeden de saate bağlı olarak güvenli internet ile standart profil arasında geçişler yapılabilecek. 

Örneğin, 
çocuğunuzun kullanacağı saatlerde GÜVENLİ profile, kendi kullanımız sırasında ise STARDART profile anında geçişler yapabileceksiniz. Bunun için kullanıcıya (mesela çocuk paketini seçmişse) şifre verilecek. Bu şifre ile çocuk paketini devreye alabilecek yada devredışı bırakabilecek. 

3-GÜVENLİ İNTERNETİN İÇİNDE NE OLACAĞINA KİM KARAR VERECEK?


TV'LERDEKİ CAHİL YORUMLARI

BTK Başkanı Acarer: "Bazen TV'deki yorumları duyunca gülmek mi ağlamak mı gerekli bilmiyorum. Sanıyorlar ki bizim elimizde vana var, çevirip interneti kapatıyoruz. Oysa sistem bizim üstümüzden geçmiyor ki...

Bu konuda 25 Mayıs'ta İnternet Kurulu toplantı yapacak. Kurul bünyesinde SİVİL-KAMU-ÖZEL sektör temsilcileri yer alıyor. Toplantıya dışardan akademisyenler ve teknoloji editörleri de dahil edilecek. Bu kurul GÜVENLİ internet paketinde neler olması gerektiği konusunda bir rapor hazırlayacak. Bu rapor doğrultusunda düzenleme yapılacak. Hedeflenen sektörün kendi kendini denetleyeceği bir yapılanma kurmak. Sakıncalı içerikler listesi ise değişken olabilecek. 

4-NİYE BU DÜZENLEMEYİ BTK YAPIYOR? 

1-ÜCRET: Bunun en önemli nedeni, GÜVENLİ internet erişimininin ücretsiz sunulabilmesini sağlamak. Güvenli internet TÜKETİCİ hakkı olarak geçiyor. Bu hakkı da devletin sunması gerekiyor. 

TİB'E EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KONULAR

TİB Başkanı Şen: "Kız arkadaşımın ismi internette yazılınca filanca sitede çıkıyor. Oysa onunla hiç ilgisi yok. Bu yüzden evlenemiyoruz...

*Kızımın okulda arkadaşları ile çekildiği fotoğrafı facebook'a konulmuş. Altına çok çirkin şeyler yazılmış. Kızım okula gidemiyor, intihar etmeyi düşünüyor. Ne olur o siteyi kapatın...

DÜNYADA ŞİKAYET REKORU BİZDE

Türk halkı internet ile yeni tanıştığı için henüz olumsuzlukları ile başa çıkabilmeyi bilmiyor. Bu nedenle de dünyada en fazla şikayet bizim ülkemizde yetkili kurumlara iletiliyor. Öyle ki dünya genelinde bir ayda yapılan şikayet rakamına biz 1 günde ulaşıyoruz. Günde 4 bin şikayet iletildiği oluyor. 


2- DEĞİŞİM HAKKI: Şu an servis sağlayıcıları tarafından uygulanan güvenli profillerde değişiklik yapılamıyor. BTK düzenlemesi ile kullanıcıya anında değişim yapabilme imkanı sağlanacak. 

3-ALT YAPI: BTK servis sağlayıcılarının hepsinin benzer bir altyapıyı kurmasını ve tüketicinin bu yöndeki ihtiyacını karşılamasını koordine etmiş olacak. 

5-KAMUOYU BUNU NEDEN SANSÜR OLARAK ALGILADI?

TİB İnternet Başkanı Osman Nihat Şen bunun nedenlerini 2 maddede özetledi:
1-Birkaç hadise birleştirildi 
2-Hazırlanan metin çok teknikti. Sadece uzmanının anlayabileceği bir dille yazılmıştı. Bu yanlış anlamalara neden oldu. 

6-BEDAVA FİLTRE PROGRAMI NİYE DAĞITILMIYOR?

Bunu Avustralya denedi. Çok yüksek bir bütçe ayırdılar. 100 milyon dolar harcadılar ancak sonuca ulaşamadılar. Bu nedenle de projeyi iptal ettiler. 

7-DÜNYADA NASIL?

Güvenli İnternet profili konusunda 5 ülkede inceleme yapıldı. Bu ülkelerden 4'ü Avrupa ülkesiydi. Oluşturulan sistem dünyadaki ile aynı olacak, hiçbir farklılık olmayacak. 

8-KASITTAN DAHA FAZLA ENGELLEME OLURSA NE OLACAK?

Bunun için sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi planlanıyor. Örneğin İnternet Medyası Derneği kendi sektörüyle ilgili bir listeleme yapabilecek. 

9-LİSTELER NEDEN GİZLİ?

Bu listeler parasal olarak çok değerli olduğu için gizli tutuluyor. 

10-NEDEN TÜRKİYE'DE ÇOK SAYIDA SİTE YASAKLI?

Bunun nedeni 2007 yılında çıkarılan 5651 sayılı kanun. Youtube uzun süre bu kanun nedeniyle kapalı kaldı. Kapatma kararını mahkemeler veriyor. Hakimler iseinternet ve bilim suçları konusunda yeterli donanıma sahip olmadıkları içinsakıncalı içeriği çıkartma yönünde karar almak yerine siteyi toptan kapatıyor.

0 yorum:

top