Tim Burton'un Hayal Dünyası.....Big Fish

http://www.graphlabo.com/blog/coolimg/big_fish.jpg

Bazı filmler vardır insanın anlatmak istediklerini anlatır ya işte bigfish de bununla tam orantılı bir film olarak karşıma çıktı. 2003 yapımı filmi henüz izledim ki ahım şahım olmamasına rağmen insanın kendi içinde bir efsane olacağı asla hayata küsmüş bir bakış açısı ile bakmamamız gerektiğini gözlerimizin içine soka soka anlatan bir film.


***** iyi


Yaşlı bir adam güzel eşi ve oğlu ve gelini ile huzurlu bir aile görüyoruz filmde filmde konu alınan şey’i ilk başta anlamak zor geliyor insana ancak sonlarına doğru anlıyoruz ki bunların hepsi bir mesaj aslında. Tim Burton hayali fantastik filmleri babası bu filmede imzasını atmış güzel bir hayali fantastik’e kaçan ama güzel mesaj veren bir film. Filmde aslında göze çarpacak oyuncu kadrosu yok ama hepsi oldukça tanındık aktörler Steve Buscemi , Helena Bonham Carter’da yerini alıyor filmde. Filmi kendi açımdan bakarak ve öyle incelemek istiyorum sizde filmi izlerken öyle yapın bence.

http://images.killermovies.com/b/bigfish/gallery/big_fish_08.jpg


Kaç yaşındayız dünyaya geldiğimizden beri ne kadar dakika saniye hatta sadise geçti geçen saniyeleri nasıl değerlendirdik neler yaptık , yaptıklarımızın amacı neydi. işte bu soruların cevaplarında neden hayata geldiğimizin sırrı gizli ama filmde onun cevaplarını alamıyoruz elbette.Babasının sürekli uyduruktan hikayeler anlatmasından şikayet eden bir oğul görüyoruz filmde babası hikayaleri anlattıkça bizede geçmiş gösteriliyor babasının o fantastik düşüncelerini bize gösteriyor ilk olarak bir cadı ile başlıyoruz cadının sol gözüne bakan nasıl öleceğini görüyor arkadaşlarınınki gösterilirken bizim howard’ın kendisi içinde sır kalıyor bizde öğrenemiyoruz. Oğlu daha filmin başında babasının bu hikayelerinden bıktığını sürekli anlattığını ve bir son vermesi gerektiğini söylemesine rağmen Howard hikayelerine devam ediyor. Yatalak onan Howard yakınlarına bu şekilde ölmeyeceğini ölümünü gördüğünü söylüyor, merakla izlerken howard’ın hikayeleri devam ediyor özetle geçmek gerekirse bir insanın hayatını nasıl doldurabileceği hayata bakış açısının nasıl olması gerektiğini güzelce anlatıyor diyebilirim. 3 metreye yakın bir dev hayata küsmüş ve kendini mağaraya kapatmış karnı acıktığından dolayı halık kuzu ve köpeklerini yiyor. Şikayetçi olan halk devi istemiyor ama kimsede onunla konuşamıyor howard bir cesaret edip devle konuşmaya gidiyor ve ve o an kendimizi howard’ın yerine koyup devide hayata küsmüş bir arkadaşımız olarak kabul edersek bize bu tür insanlara nasıl davranılması gerektiğini anlatıyor. Kısa süre içerisinde dost oluyorlar sirkte dev arkadaşına iş bulurken kendide evleneciği kızı bulduğunu iddia ediyor. O an zamanı durduruyor kendi kafasında evet şu anki karısına bakarken zaman durmuş oluyor ama tabir-i caizse tekrar play tuşuna basınca
bu sefer durduğu zamandaki geçen zamanı durduramıyor. Sevdiği kızı kaybediyor sirk’in sahibinin kızın yakını olduğunu öğrenince onunla bir anlaşmaya varıyor bedava çalıştığı her ay sonunda kız hakkında bilgi elde edecek evet ne kadar zor ama hoş değilmi Howard’ın kafasında bunn doğru veya uydurma olduğunu asla çözemiyoruz. Belkide yüksek hayal gücünü kullanıyor sonuçta
6 ay boyunca hayatının aşkı için çalışıyor ve ismini ve yerini öğrendiğinde vakit kaybetmeden açılıyor ona ama kız nişanlı olduğunu söyleyince bozuntuya vermiyor hem de kasabanın en salak adamı ile nişanlı olmasına rağmen. Dayak yiyor pes etmiyor evleneceğini biliyor hatta askerlik kağıdı geliyor ve askerliği hemen bitirmek için en zorlu görevleri kabul ediyor. Evet Howard hikayelerini anlatmaya devam ediyor, kendi dünyası içinde oğlu bu hikayelerin uydurma olduğunu düşünsede babası büyük bir kararlılıkla çevresindeki insanlara hayat hikayesini böyle anlatıyor çoğunlukla Spencer kasabasını kurtaran adam olarak biliniyor. Oğlu babasının artık son günlerinde hikayesini biraz daha derinden araştırmaya karar veriyor eski evrakları araştırırken askerlik kağınıdı görüyor, annesi onun anlattığı herşey uydurma değil diye yanıt veriyor , spencer kasabasındaki o eski konağın tapusunu görüyor ve o konaktaki kız ile konuşmaya gidiyor howard 18 yaşındayken 8 yaşındaki spencer kasabasındaki o küçük kızdır konuştuğu. Oğlu aslında babasını anlattıklarını sadece yaşadıklarının kendi kafasında hatırlanabilir şekilde anlattığını anlıyor anlattıkları uydurma değil ama bir efsane bir masal gibi anlatıyor.

http://www.johnaugust.com/Assets/fish-thumb.jpg

Filmin sonuç kısmında oğlu Howard’ın ölüm döşeğinde yanında beklerken görüyoruz. Babası tekrar hikayeyi anlatmak istesede oğlu izin vermiyor sonuçta babası cadının gözünde nasıl öldüğünü gördü öyle değilmi. Howard ölürken cadının gözünde gördüğü ölüm şeklini kendine göre tasarlar daha doğrusu oğlu ile birlikte tasarlarlar. Ölüm sahnesini burdan söylemek istemem izlemek gerekli kısacası bigfish verdiğim 3 yıldıza değecek bir filmdir. İzlenmezse çok mu şey kaybedilir o da kişiye bağlı.

Ve unutmayın:

“Kötü ya da şeytani sandığınız her şey aslında yalnızdır. Sadece sosyal inceliklerden habersizdir.”

UA:A [1.1.6_502]

0 yorum:

top