FATİH'İN İSTANBUL'U FETH ETTİĞİ YAŞTAYIZ

Açıkçası Türk sinema hakkında geçen zamanlarda çok şey yazıp çizdim bundan önceki sitelerdede yayımlamıştım kah sitelerin kapatılması kah bazı teknik sorunlar nedeniyle yazılar kayboldu gitti ancak Genç Sinema sitemizle birlikte yeni makale serilerime devam etmek istiyorum


İlk makalenin ismini sizinde okuduğunuz gibi Fatih Sultan Mehmet'in genç yaşına rağmen kimsenin feth etmeyi başaramadığı ve peygamber efendimizin hadisine yakışan lider olmayı başaramadığı oldun padişahlardan öte olağan üstü planlarla kenti feth etmesiydi, kendisi bir çağı kapatıp bir çağı açtı, bunun yazacaklarımla ilgisi ne diye sorarsanız çok yakından bir ilgisi var sadece Türk Sinema Sanatı için söylüyorum geçmişimizle birlikte o kadar çamura batmış durumdayız ki Sinema sanat olmaktan çıkmış paraların geldiği bir banka olarak görülmeye başlamış.


Aslında baştan başlamak gerek biraz Türk Sinema tarihi hakkında bilgi vermek gerek ancak bunu bir başka makalede belirtmek istiyorum


http://img265.imageshack.us/img265/8202/67545339tt8.jpg


Evet gördüğünüz gibi diğer ülkelerle birlikte bizim de sinema tarihimiz eskilere dayanıyor. Yani geçmişe baktığımızda ne isviçre , ne diğer Türk ülkeleri ne de Hindistan , Afrika, Asya ülkelerinin sinema tarihi o kadar kalabalık değildir. Holywood'da Amerikan tarihi ile birlikte Türk sinema tarihi ile yarışacak Birkaç ülke vardır . İtalya , Fransa , İspanya bunlardan Birkaç tanesidir. Sinemanın kökeni bence Amerikadır. 2.Dünya savaşı sırasında bile yeni yapılan kameralar ile savaş kayıtları alınmış veya kısa filmler ve 1947 ile birlikte yeni yeni uzun metrajlar yapmaya başlamışlar. Aslında nostaljici ve klasikçi olmadığım için bu konuda fazla bilgim olmadığından dolayı fazla üstünde durmak istemiyorum sadece işin bizi ilgilendiren kısmına geldiğimizde şunları söylemek gerekir Amerika o yıllarda dünyaya yeni akörler kazandırırken bizim daha elimize klasik kameralar yeni geçiyordu demek istediğim biz gelişmeleri hep geriden takip ettik ve hala geriden takip ediyoruz. En basitinden örnek vermek gerekirse 1964 lerde amerikan ordusu interneti kurduğunda kimsenin haberi yoktu veya gizli bir şekilde kullanılıyordu sonra ne olduysa oldu 1998 yılında Türkiye'de halk internet ile yeni tanıştı 1998 ve 1964 aradaki farka bakın ciddi bir düşünelecek fark bu geriden izleme her sektörde mevcut sinema sektöründe olduğu gibi. Herneyse yıllar ilerledikçe Türk Sinema adamları Hindistanda bile bolywood var bizde niye böyle bir şey yok diye düşünmüş Yeşilçam böylelikle kurulmuştu. Clint Eastwood holywood da ise bizdede Ayhan Işık vardı ama amerikan sinema tekniği ile Türk sinema tekniği asla bir değildi yani düşük bütçeli filmler çeken Türkler asla Amerikanlara yetişmeyi düşünmüyordu hep aynı monoton konularla devam ediyordu hala daha devam ediyor görüyoruz dizilerde ve filmlerde hep aşk konuları tamam aşk güzel bir şey ama üstünde durulacak başka bir konu yokmuydu.

http://lickerish.files.wordpress.com/2008/08/clint-eastwood.jpghttp://xs216.xs.to/xs216/07241/olumsaati.JPG

Clint Eastwood ve Ayhan Işık Sinema tarihinin unutulmaz oyuncuları



Tek bir şey söyleyebilirim koskoca yeşilçam tarihinde bildiğim kadarıyla Uluslar arası izlenebilen bir tek yapım vardır O da Selvi Boylum Al Yazmalım yapımıdır. IMDB ( Uluslar arası Film Veri Tabanı ) de aldığı yüksek puanda dikkatleri çekiyordu. Halkımızın içinde ise pek çok şey sayabiliriz Habamam Sınıfı Kemal Sunal'ın komedi filmleri de bunlara dahil. Cüneyt Arkın'ın Kara Murat v.s filmlerini şu yıllarda Yurtdışında komedi filmi olarak izlendiğini söylelmekde yarar var.

http://www.kanal1.com.tr/im/kara_murat_fatihin_fermani/kara_murat_fatihin_fermani_2214_c.jpghttp://www.b-logmacik.com/wp-content/uploads/image/cuneyt-arkin.jpg

Ama neden peki nede uluslar arası başarıya ulaşacak bir yapım yapamıyoruz ? Neden Oscar tarihinde aday olan bir filmimiz dahi yok ,Sorgulamak gerek !

http://www.ekolay.net/sinema/images/22032007145739_38_462598osc.jpg

Oscar Tarihin de bir aday filmimizin bile olmaması büyük bir utanç bence




İstenilse yapılabilirmi , Neden yapılmıyor acaba Sinema Sanatı yanlış bir şekildemi anlaşılıyor ülkemizde.

Cevaplarına gelirse ise evet İstenilirse neden yapılmasın , Neden yapılmıyor sorusuna gelince bir çok neden var


Bakın Günümüz sinemasına Yönetmenlerimize Türkiye'deki ekonomik durumdan elbet kimse memnun değil ama Türkiye'de yabana atılacak bir ekonomide yok yani açlıkla boğuşan Bolywood ( yani hindistan film sektörü başarıya koşuyorken ( Slumdog Millonaire Holywood – Bolywood ortak olmasına rağmen oyunculukların fevkalade güzel olmasından dolayı 13. dalda oscar aldı. )

http://chud.com/articles/content_images/5/slumdog_millionaire.jpg

Slumdog Millionaire bana göre En iyi film ödülünü hak etmedi ancak Düşük bütçe ile Oscar'a milat getirdi




Günümüz sanat insanlarının gözünü para boyamış hangi sanat adamı kendi stlini sergiliyor günümüzde hangisi para için değilde film yapmak için film yapmak değilde Sinema sanatına uygun film yapmayı düşünüyor. Maalesef kimse diyebiliriz. Günümüz sinema filmlerine bakalım hangisi hatırı sayılabilir yapımlar en kötü olarak gördüğümüz Recep İvedik bile gişe rekorları kırıyorsa diyecek bir laf yok ki. Evet ekonomi yoktur istenilen bir yapım için gerekli ortam ve ekipman sağlanmamıştır ama yinede hatırısı sayılabilir bir film yapılabilir. Yine Amerikan sinemasından örnek verecek olursak sadece evde çekilen ve dialoglara ağırlıklı hatırı Sayılan bir film var izleyenler bilir düşük bütçe ile nasıl film çekilir diye bas bas bağırıyor adeta.

http://www.theofficialtonytodd.com/e107_images/newspost_images/MFE.jpg

Dediğim film The Man From Earth . Filmin senaryosu ne bir kitaba nede bir çizgi romana bağlı tamanen senaryosu bir insan üretimi ve mükemmel tarih bilgisi gerektiyor izlerken bile sıkıcı gibi gözüksede o 6 tane bilim adamımın kendisinin dünyanın ilk çağlarından beri varolduğunu ve hiç yaşlanmadığını iddia eden bir adamın hikayesini şaşkınlık içinde dinlemesine ister istemez ortak oluyoruz işte sinema sanatı budur İzleyiciyi olayın içine sürüklemek ve buda düşük bütçe bir filmde gerçekleşiyor. Evet görselliğin üstün olduğu filmler daha çok zevk verir. Patlamalar , Aksiyon olağan dışı varlıklar v.s bu filmler daha çok sevilir ama amaç düşük bütçe film yapımı ve bizim Yönetmenlerimizin şu filme biraz bakmalarına ihtiyaç var.

http://www.sonunuanlatma.com/wp-content/uploads/2008/07/the-man-from-earth.jpg

Sadece dialoglar üzerine kurulu bir film mekan olarak bir evde geçiyor , inanılmaz akıllı bir senaryo ile kendini izlettiriyor işte düşük bütçe ile nasıl film yapılır sorusuna iyi bir cevap



Şimdilik bu kadar diyeyim ama emin olun ki yazacak o kadar şey varki sığmayacak. Fazla yazı yazmadığım için hatalarımı mahsur görün.


Bir sonraki Makale'de alacağım konu :

Günümüz Sinema Teklonojisi ve Türkiye

0 yorum:

top