Vikipedia'nın kurucusundan bir istek.

http://www.emindogu.com.tr/wp-content/uploads/2009/12/Jimmy-Wales.jpg

10 yıl önce insanlara Vikipedi'yi anlatmaya başladığımda alaycı bakışlarla karşılaştım.

Bazı iş çevreleri, kayda değer bir bilgi havuzu yaratma ve paylaşma amacıyla tüm dünyadan gönüllülerin bir araya gelmesi fikrine karşı kuşkucu yaklaştılar.

Reklamsız. Kârsız. Özel bir amaç olmaksızın.

Kuruluşundan 10 yıl sonra, 380 milyondan fazla insan (dünyada internet erişime sahip nüfusun neredeyse üçte biri) Vikipedi'yi her ay kullanıyor.

Vikipedi dünyanın en popüler 5'inci internet sitesi. Milyon dolarlık yatırımlarla kurulmuş diğer dördü ise, sürekli pazarlama faaliyetleriyle ve geniş kurumsal personel kadrolarıyla yönetilmekte.

Fakat Vikipedi ticari bir internet sitesinden çok farklı. Bu farklılığın nedeni ise; Vikipedi'nin gönüllü bir topluluğun tek tek katkılarıyla oluşturulması. Siz de bu topluluğun bir parçasısınız ve ben bugün sizden Vikipedi'yi korumanızı ve devam ettirmenizi rica ediyorum.

Birlikte Vikipedi'nin ücretsiz ve reklamsız kalmasını sağlayabiliriz. Onu açık tutabiliriz – Vikipedi'deki bilgiyi istediğiniz biçimde kullanabilirsiniz. Onun gelişmeye devam etmesini sağlayabiliriz – bilgiyi her yere yayarak ve herkesi katkıda bulunmaya çağırarak.

Her yıl bu zamanda, size ve Wikimedia topluluğundaki herkese ulaşarak ortak girişimimizin devamını 20, 35, 50 dolar veya daha fazlası gibi bağışlarla desteklemenizi rica ediyoruz.

Eğer siz de Vikipedi'yi bir bilgi ve ilham kaynağı olarak görüyorsanız, eminim ki şu anda harekete geçeceksiniz.

En iyi dileklerimle,

Jimmy Wales

Kurucu, Vikipedi

Not: Vikipedi, bizim gibi insanların olağanüstü şeyler yapabilme gücünü gösteriyor. Onu bizim gibi insanlar kelime kelime yazıyor. Onu bizim gibi insanlar damla damla bağışlarıyla finanse ediyor. O, dünyayı değiştirmeye yönelik ortak potansiyelimizin bir kanıtı.

0 yorum:

top