Antichrist ( Deccal )

Antichrist

Antichrist ( Deccal ) Lars Von Trier'in uzun zaman önce bir korku projesi olarak duyurduğu film büyük beklentilere sahipti. Filmi dün izleme şansı buldum, izlediğim en sıra dışı, en garip, yönetmenin dini motifleri şahsi düşüncesine göre işlediği bir filmdi. Lars Von'un hakikaten Deccal kelimesinin anlamını ve bu şahsın ...kim olduğunu gerçekten biliyormu merakına düştüm yoksa Hristiyan aleminde böylemi biliniyor.


Willem Dafoe with Charlotte Gainsbourg in Antichrist.

Öncelikle film kesinlikle aile ortamında izlenmez ki Türkiye'de sinemada gösterime gireceğini sanmıyorum tamamen tek kişi izlemeniz gerekli. Baştan sona kadar cinsel uzuvların açıkta olduğu bir film neredeyse, Lars Von Trier son zamanlardaki depresayondayım söylemlerinde gerçekten haklı çıkmış, depresyondaki yönetmen ancak bu kadar sıradışı ve cesaretli film yapabilirdi. Film aslında ne şeytan , ne korku filmi aslında Yönetmenin egosunu tatmin etmesi için bir manifesto filmi , çoğu eleştirmen filmin görüntü yönetmenliğini beğensede ben beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Willem Defoe'den ayrıca söz etmek gerekir bu filmde.
Ben kişisel olarak filmde kullanılan görüntü dilinin rahatsız edici, şok edici, pornografik, sadist veya tu kaka olduğunu kabul etmiyorum, tam aksine her filmde görmeye alışkın olmadığımız objelerin kullanımı filmde sembolize edilen "doğa" kavramının olmazsa olmazıdır ve bana göre bu görüntü dili kendi içinde gayet tutarlıdır. filmin açılış sahnesinde dini oratoryalarıyla ünlü Hendel'in "lascia ch'io pianga" aryasının kullanılmasını ironi olarak değerlendirmek büyük saflık olur, Trier daha ilk sahnede bir türlü kafasının içinde çözümleyemediği tanrı kompleksini gözümüze sokma derdindedir zira..Ana konusunun yanında yönetmen, kadınlara ve hristiyanlığa göndermeler yapıyor bundan dolayı filmi anlamayabilme ihtimaliniz yüksek izleyen filmi yarıda kapatacaktır emin olun. Filmden hala birşeyler anlayabilmiş değilim anlamaya çalışıyorum , işte filmide güzel yapan bu oluyor.

Yönetmenin dogma 95 kurallarından bahsetmek istiyorum1) Çekimler stüdyoda yapılmamalıdır. Dekor ve set kullanılmamalıdır.
2) Ses, kesinlikle görüntülerden ayrı olarak üretilmemeli ya da tersi olmamalıdır.
3) Kamera el kamerası olmalıdır.
4) Film renkli olmalıdır. Özel ışıklandırma kullanılamaz.
5) Optik numaralar ve filtreler yasaktır.
6) Film yüzeysel aksiyon sahneleri içermemelidir.
7) Zamansal ve coğrafi yabancılaştırmalar yasaktır.
8) Tür filmleri kabul edilemez.
9) Film formatı 35mm olmalıdır.
10) Yönetmenin adı jenerikte belirtilmemelidir.




Filmde dogma 95 kurallarının tümü uygulanmakta.film çok özel bir yapıt sinema dünyası adına .tabii ki çok sevilmeyecek çünkü tam anlamıyla sanata soyunulmuş. Anlatım kapalı ama mesaj açık, eğer sinema bir sanat eseri ise ki öyledir bu film tamamiyle sanata hizmet veren bir üründür, sembolleri, çekim tarzı, oyunculuklar , Lars Von Trier bir sanatçı ve Antichrist son zamanlarda size izlediğiniz filmlerin yanında bambaşka bir etki bırakan sanat eseri ya iğrenmiş ve bu nedir ya bu mudur yani diyerek filmi ortasında bırakmak yada meraklı bakışlar içerisinde Antichrist'in sanatsal kurgusu içerisinde yönetmenin depresif ruh halininde etkisiyle filmin acımasız yüzüyle karşılaşmak size kalmış.

Yönetmenin dogma kuralları hiç bir şekilde izleyiciyi ilgilendirmez her nasılsa herkesin bir konuda taviz vermeyeceği bir prensibi varsa Von Trier kurallarından taviz vermeyerek belkide modern Adem ve Havva teması işliyor, evet evet Adem ile Havva.

0 yorum:

top