Show Tv'de yayına başlıyan Muhteşem Yüzyıl adlı dizi yayına verildikten sonra hatta yayına verilmeden önce Kanuni Sultan Süleyman zamanını yanlış bir şekilde ve çarpıtıcı bir stille ekranlara aktarılması bir çok tarihçi ve vatandaş tarafından protestolara sebep vermişti. Dizinin ilk bölümün yayınlanmasından sonra protestolar hızını kesmeyerek devam edeceğe benziyor gelin görün ki Show TV'nin bu olaylara ne kadar direneceğini hepimiz merak ediyoruz. Çünkü açıkça belli oluyor ki bu proje için büyük miktarda paralar döküldüğü belli ancak dökülen paralara karşı hem tarihi yanlış şekilde çarpıtmak hemde Kanuni'nin tahta oturduktan sonra 8 milyon cm2 olan toprağı 14 milyon2 ye çıkarma mücadelesini ve ihtişamını senaryoya dökme zahmetinde bile bulunmayarak koca imparatorluğu sadece "harem"e sıkıştırabilmek.
Dizinin tarihle bağlantısız olduğuna ilişkin yapılan hatalardan bazıları:
- Olaylar 1520′de geçmektedir. Oysa Topkapı Sarayı’na haremin gelmesi 1540′ta başlar. Bu tarihten önce harem, Beyazıt’taki Eski Saray’daydı.
- Yavuz Sultan Selim’in Rodos seferi için 200 parça kalyon hazırlandığı söyleniyor. Osmanlı’da ilk harp gemisi 1644′te inşa edilmiştir.
- 16. yüzyılda adına Avrupa denilen müstakil bir coğrafya yoktu. Bu kavram 18. yüzyıldan sonra aydınlanma döneminde ortaya çıktı.
- Hareme kızlar, seçilerek alınır, ardından çok ciddi bir eğitimden geçirilirdi. Başta örf-âdet olmak üzere İslami ilimler ile kabiliyetlerine göre birer sanatta yetiştirilirlerdi. Dizideki harem halkının davranışlarının, asırlar boyunca süzülerek gelen ’saray terbiyesi ve nezaketi’yle alâkası yok.
- Harem halkının muhafazasını sağlayan ve dışarıyla ilişkilerine yardımcı olan harem ağaları, binanın dışında kendilerine ayrılan nöbet yerlerinde beklerdi. Harem ağaları da aynı terbiye ile yetiştirilirdi.
- Dizideki oryantal oyunlar ve müzik, Osmanlı eğlence anlayışı ve musikisini yansıtmıyor.
- Babasının cenazesi ortadayken bir padişahın eğlence düzenlemesi inandırıcı değil.
- Kostümler Osmanlı’dan çok İngiliz dizisi Tudors’tan alıntı gibi…
- Osmanlı geleneğinde padişahın huzuruna baş açık çıkılmazdı.
0 yorum:
Post a Comment